Geplaatst op

Vlaardingse boterkoek

Vandaag mijn eerste blog!!
Ik zal meteen een recept met jullie delen dat ik ook voor het eerst heb gemaakt.
Het heet Vlaardingse boterkoek en is gebaseerd op een recept van Vlaardingse ijzerkoekjes, die origineel alleen in Vlaardingen te koop zijn, maar daar kom ik een andere keer op terug. De ingrediënten zijn in ieder geval hetzelfde.

Je neemt 250 g tarwebloem, 250 g donkere basterdsuiker, 250 g (room)boter, 1 ei, 3 el kaneel en een snufje zout. Dan is het beste om het deeg een halve dag van te voren klaar te maken en het deeg in de koelkast te bewaren en zo een uur van te voren uit de koelkast te halen, dan zit de smaak ook goed in het deeg.

De oven voorverwarmen op 200oC.

De (room)boter mengen met de tarwebloem, de suiker, kaneel. zout en het losgeklopte ei, maar een beetje van het ei bewaren om de bovenkant van de boterkoek mee te bestrijken. Een boterkoekvorm bekleden met bakpapier en de zijkanten wat met boter insmeren, dan het deeg erin en goed verdelen, dan met een vochtige achterkant van een lepel het deeg gladstrijken en daarna met het overgebleven losgeklopte ei bestrijken en 20 minuten op een rooster in het midden van de oven bakken.

Ik vind het heel lekker, dus smullen maar en ben benieuwd wat jullie ervan vinden.